Meslek Odaları Nasıl Kurulur?

admin

Yazarın şu ana kadar yazılmış 84 makalesi bulunuyor.

Esnaf ve sanatkarlar ve buralarda çalışanların mesleki anlamda ihtiyaçlarını karşılamak, faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleki anlamda eğitimler tertip etmek, meslek erbaplarının mesleki gelişimini sağlamak ve birbirleri ile ilişkilerini düzenlemek amacıyla kurulmuş tüzel kişiliklere meslek odası denilmektedir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere meslek odalarının kuruluşu içerisinde birçok amaç barındırmaktadır. Ayrıca alanında faaliyet gösteren meslek sahiplerinin gelişiminde de oldukça etkilidir. Buna bağlı olarak meslek odası nasıl kurulur sorularıyla sıklıkla karşılaşmaktayız.

Bu yazımızda meslek odalarının kuruluşu hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz gibi; Oda kurmak için gerekli şartlar, meslek odası kurmak için gerekli üye şartı, esnaf odası kurma şartları hakkında bilgiler vereceğiz. ancak meslek odası nasıl kurulur? hakkında detaylı bilgiler vermeden önce; 5362 sayılı “Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu” uyarınca meslek odası nedir sorusuna kısaca yanıt verelim.

Meslek Odası Nedir?

Mesleki faaliyetleri kapsamında üyelerin ihtiyaçlarını karşılamak, oda üyesi diğer üyeler ile olan ilişkileri geliştirmek, üyelerin faaliyetleri sırasında karşılaşmış oldukları sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla faaliyet gösteren tüzel kişiliğe haiz kuruluşlara meslek odası denilmektedir.

meslek odaları

Oda Kurmak İçin Gerekli Şartlar

Meslek odası nasıl kurulur sorusuna vereceğimiz yanıtların daha anlaşılabilir olması açısından; Öncelikle oda kurmak için gerekli şartlar hakkında bilgiler vermek yerinde olacaktır. 5362 sayılı yasada belirlenmiş oda kurmak için gerekli şartlar konusunda en önemli husus üye şartına ilişkindir. Bu doğrultuda meslek odası kurmak için en az bey yüz üyenin isteğinin bulunması gerekmektedir.

Meslek Odaları Nasıl Kurulur?

Oda kurmak için gerekli şartlar başlığında belirtmiş olduğumuz meslek odası kurmak için gerekli üyesi sayısının tespiti ile meslek odası kuruluşuna başlanmalıdır. Tespit edilen beş yüz üye arasından dokuz kişiden oluşan kurucular kurulu tespit edilmelidir. Bu tespitlerin yapılmasından sonra faaliyet gösterilecek olan merkezde bulunan mülki idare amirine (Vali – Kaymakam); Ticaret Bakanlığına gönderilmek üzere meslek odası kuruluş tutanağı ile meslek odası sözleşmesi dilekçe ile birlikte sunulur. Meslek odaları kuruluşunda yukarıda belirtmiş olduğumuz; Oda kuruluş tutanağı ve meslek odası sözleşmesinin sicil memuru gözetiminde hazırlanması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bu ve benzeri usül eksiklikler nedeniyle meslek odası kuruluş talebinin Ticaret Bakanlığınca geri çevrileceği hususu unutulmamalıdır.

Mülki idare amiri tarafından teslim alınan oda kurulması talebi içerir dilekçe ve ekleri on beş gün içerisinde incelenerek, görüşte bildirilmek suretiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvuru evrakları gönderilmektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonrası oda kurulmasına engel bulunmadığının tespit edilmesi durumunda oda kuruluşu onaylanmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oda kuruluşunun onaylanmasından sonra doksak günlük süre içerisinde ilk genel kurul toplantısı yapılarak 5362 sayılı yasada belirtilen oda organlarının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerinde de eksiksiz bir şekilde tamamlanmasından sonra esnaf odasının kuruluşu tamamlanmış olmaktadır. Meslek odası nasıl kurulur sorusuna vermiş olduğumuz cevaptan sonra meslek odasına ilişkin sıkça merak edilen soruların cevaplanmasında fayda vardır.

meslek odaları

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Unvan Değişikliği

Kuruluşunda yetkili makam olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı esnaf ve sanatkarlar odası unvan değişikliği taleplerinin incelenmesinde yetkili makamdır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bu konuda talepleri içerir dilekçenin gerekçesi ile birlikte gönderilerek oda unvan değişikliği yapılması mümkündür.

Meslek Odaları Nereye Bağlıdır?

Meslek odası nasıl kurulur başlığında da belirttiğimiz gibi; Kuruluşunda yetkili makam Gümrük ve Ticaret Bakanlığıdır. Bu nedenle meslek odaları Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Meslek Odası Kurmak İçin Kaç Üye Gerekli

Meslek odalarının kuruluşu için en az 500 üyenin bulunması gerekmektedir.

meslek odaları

Meslek Odalarına Nasıl Kayıt Olunur?

5362 sayılı yasanın 7. maddesi ile oda üyelik şartları belirtilmiştir. Buna göre;

  • Türkiye Vatandaşı olmak ya da başka bir ülke tabiiyetine bağlı olarak faaliyet gösteriliyor olmasına karşın Türkiye sınırları içerisinde ticaret yapıyor olmak
  • Vergi mükellefi olmak veya vergiden muaf olmak
  • Odalar ve Borsalar Birliği içerisinde faaliyet gösteren diğer herhangi bir odaya kayıtlı olmamak
  • Medeni hakların kullanımına engel bir durumunda bulunmamak

Yukarıda belirtilen şartların varlığı durumunda meslek odasına kaydolmak isteyen esnaf yıllık aidat ve diğer ücretlerin ödenmesi şartı ile esnaf odasına dilekçe ile başvuru yaparak meslek odasına kayıt olmak mümkündür.

Oda Kaydı Zorunlu Mu?

Meslek odası nasıl kurulur sorusundan sonra sıklıkla karşılaştığımız sorulardan birisi de oda kaydı zorunlu mu? Sorusudur. Herhangi bir alanda ticari faaliyete başlanılmasından itibaren 30 günlük yasal süre içerisinde durumun sicil gazetesinde ilan ettirilmesi yükümlülüğü bulunmaktadır. Buna bağlı olarak oda kaydının zorunlu olduğunu söylemek mümkündür. Oda kaydı yapılmaksızın yürütülen ticari faaliyetler nedeniyle yüksek miktarlarda cezai yaptırımlarla karşılaşmak olası bir durumdur.

E-Ticaret İçin Oda Kaydı Gerekir Mi? Günümüzde e-ticaretin her geçen gün artmasına paralel olarak e-ticaret için oda kaydı gerekir mi sorusu da sıkça gündeme gelmektedir. Ancak e-ticaret pazar yerlerinde oda kaydı zorunlu değildir.

merhaba
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. muharrem ulu dedi ki:

    merhaba bir derneğimiz var bunun 600 kişi kayıtlıdır ama üyelerimiz 81 ilde dir ortalama her ilde 50-60 kişi var derneğin merkezi ankaradır ve oda kurmak istiyoruz nasıl bir yol izlemeliyiz ve üyelerimiz bazıları şirket ltd şti dir bazılarıda şahız firmasıdır konu ile ilgili görüşünüzü bekliyoruz saygılarımla

    1. admin dedi ki:

      Muharrem Bey merhaba, öncelikle oda kurulumu için o meslek grubuna ait bir kanun olması lazım. Maden Kanunu vb. gibi. Meslek grubunuzu yazmadığınız için bir yorum yapmak zor.

  2. mustafa dedi ki:

    Merhaba bizim teknik müdürler ve çalışanlar derneğimiz var ortala 750 kişi kayıtlıdır. bu kişiler otellerde teknik müdür olarak calışıyor. Bir oda kurmak istiyoruz nasıl yardımcı olursunuz? yada oda kurabilir miyiz.

    1. admin dedi ki:

      Meslek Odası kurulması için, tüm çalışanların aynı meslek sahibi olmaları ve bu işe yönelik bir özel kanunun olması gerekiyor. Derneğinizdeki üyelerin yaptıkları iş aynı olsa da, muhtemelen yüksek öğrenim mezuniyetleri farklıdır. Oda kurulması için üyelerin aynı mezuniyete sahip olmaları ve yaptıkları işin meslek olarak tanımlanmış olması gerekmektedir. Örneğin İnşaat Mühendisleri Odası vb.

  3. Metin GEDİK dedi ki:

    Merhaba.Ben Tcdd Taşımacılık A.Ş de Makinist olarak görev yapmaktayım.9 Yıl Demard Demiryolları Makinistler Derneği Ankara Şube Başkanı olarak görev yaptım.Türkiye’de çeşitli bölgelerde MAKİNİST olarak hizmet veremekteyiz.Kuruluşumuzda 4000 adet makinist bulunmaktadır.Meslek odası kurabilmek için ne gibi çalışmalar yapabiliriz.Bizim ne gibi bir yol izlememiz gerektiğini bildirirsenin memnun oluruz.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  4. Metin GEDİK dedi ki:

    Bizim üyelerimiz Derneğimiz Demard’ kayıtlı olduğundan dolayı üye ile ilgili bir sıkıntımız bulunmaktadır.Selamlar.Saygılar

  5. Ece dedi ki:

    Merhaba, diyetisyenler için böyle bir oda kurulması mümkün müdür peki?

BİR YORUM YAZ